«گرگی‌خان» را ساده و قابل فهم ساختیم/ کودک ۱۰ ساله مشاور فیلممان بود

ساسان قجر کارگردان «گرگی‌خان»، با تأکید بر اهمیت ارتباط مستقیم با مخاطب کودک گفت: تلاش کرده ایم فیلم را با زبانی ساده بسازیم و در روند تولید نیز از نظرات یک کودک ۱۰ ساله به‌عنوان مشاور استفاده کردیم.

به گزارش روابط‌عمومی جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان، نشست رسانه‌ای فیلم «گرگی‌خان» به کارگردانی ساسان قجر و تهیه‌کنندگی مقصود جباری، با حضور کارگردان، تهیه‌کننده، سانای احمدی، بازیگر فیلم و جعفر موسوی، مدیر فیلمبرداری، و با اجرای مجریان نوجوان و با حضور خبرنگاران نوجوان در خانه جشنواره برگزار شد.

ساسان قجر کارگردان فیلم، درباره فضای فیلم و ایده اصلی آن گفت: «گرگی‌خان» نخستین تجربه مستقل من در عرصه سینمای کودک است و از اینکه پس از سال‌ها فعالیت در تئاتر موزیکال کودک توانسته‌ام این فیلم را بسازم، خوشحالم. داستان فیلم درباره آینده‌نگری است و اینکه هر کاری باید در زمان خودش انجام شود. در فیلم تلاش کرده‌ایم به مخاطب یادآوری کنیم که بازیگوشی و سرگرمی حد و اندازه‌ای دارد و در کنار آن باید به آینده نیز توجه داشت. البته هدف ما ارسال مستقیم پیام نبود و تلاش کردیم مفهوم موردنظر از دل داستان شکل بگیرد.

این فیلمساز کودک درباره تجربه خود در تئاتر کودک و حذف جغرافیا از فضای فیلم گفت: در کارهای تئاتری‌ام تلاش کرده‌ام زمان و مکان محدودکننده نباشد و اتفاقات بتواند در هر جغرافیایی رخ دهد. زیبایی چنین آثاری در این است که مخاطب درگیر جغرافیا نشود. در «گرگی‌خان» نیز تلاش کردیم جغرافیا را تا حد امکان حذف کنیم تا هر مخاطبی بتواند با فیلم ارتباط برقرار کند.

این کارگردان درباره استفاده از عناصر موزیکال در فیلم نیز عنوان کرد: برای پاسخ به این پرسش باید واکنش مخاطبان را ببینیم. اگر خودم درباره این موضوع قضاوت کنم، شاید پاسخ دقیقی نباشد. بهتر است واکنش‌های مخاطبان را دریافت کنیم و در نهایت بر اساس آن‌ها به نتیجه برسیم.

قجر درباره شکل‌گیری فیلمنامه توضیح داد: داستان‌های عامیانه برای من بسیار جذاب هستند. من تلاش کردم یک ایده را ایرانیزه کنم و با روایت خودم آن را به نمایش بگذارم. فیلم من اثری ساده است. در شرایطی که فضای مجازی باعث شده بسیاری از آثار به سمت زرق‌وبرق بروند، گاهی این موضوع می‌تواند صداقت را از اثر بگیرد. من به سادگی علاقه داشتم و می‌خواستم روایت و قصه را با همین سادگی پیش ببرم و در عین حال به زیبایی برسم.

کارگردان «گرگی‌خان» درباره مخاطب اصلی فیلم گفت: مخاطب این فیلم کودک است. برای ساخت اثر از نظرات یک کودک حدود ۱۰ ساله استفاده کردم و میزانسن‌ها را نیز با توجه به نگاه و نظر او پیش بردیم.

قجر درباره احتمال برقراری ارتباط مخاطب با فیلم نیز گفت: نمی‌توان درباره اینکه یک مخاطب با فیلم ارتباط برقرار می‌کند یا نه، حکم قطعی صادر کرد. اگر نقدی درست باشد، باید آن را پذیرفت. نقد همراه خود آموزه‌هایی دارد که می‌تواند باعث پیشرفت شود و من از نقد و نظر مخاطبان کودک و نوجوان درباره این فیلم استفاده می‌کنم.

قجر در بخش دیگری از سخنان خود درباره انتخاب بازیگران فیلم گفت: من در زنجان حدود سه هزار خانواده مخاطب تئاتر دارم و برای انتخاب برخی از کاراکترهای فیلم از کودکانی استفاده کردم که پیش‌تر به عنوان مخاطب در تئاترهای من حضور داشتند. یکی از این کودکان که از سال‌های کودکی مخاطب تئاترهای من بوده، در نقش خرگوش فیلم بازی کرد.

او درباره دشواری‌های تولید و اهمیت زمان در فیلمبرداری نیز گفت: در این فیلم پلان‌های حرکتی متعددی داشتیم و به همین دلیل توجه ویژه‌ای به زمان و مدت فیلمبرداری داشتیم. زمان برای من بسیار مهم و ارزشمند است و همین مسئله باعث شد شرایط تولید روی کیفیت حرکتی برخی از لحظات فیلم تأثیر بگذارد.

ایده پخش فیلم برای نابینایان بسیار جذاب بود

مقصود جباری، تهیه‌کننده فیلم، نیز درباره تولید «گرگی‌خان» گفت: این فیلم مانند دیگر آثار شرایط خاص خودش را دارد، اما یکی از ویژگی‌های آن تولید در استان زنجان است. کار در شهرستان ویژگی‌های خاص خود را دارد، چراکه امکانات و ظرفیت‌های موجود در مراکز استان و پایتخت را ندارد. با این حال، تمام تلاش عوامل این بود که اثری خلق کنند که با زبان و فضای مناسب مخاطب کودک و نوجوان همراه باشد و شرایطی را فراهم کند که کودکان بتوانند فیلم را ببینند و از آن لذت ببرند.

جباری در ‌پایان آماده‌سازی نسخه مناسب فیلم برای نابینایان را اقدامی مثبت دانست و گفت: آماده‌سازی فرمت فیلم برای نابینایان در دل جشنواره کودک و نوجوان، اتفاق خوبی است که قابل تقدیر است.