«عروس چشمه» روایتی نوجوانانه از بحران آب/ امید در دل تلخی‌ها

کارگردان «عروس چشمه» بیان کرد که این فیلم دارای مضامین اجتماعی است و با این حال مخاطب در میان تلخی‌ها با لحظات امیدوارکننده نیز مواجه می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سی‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان، نشست رسانه‌ای فیلم «عروس چشمه» با حضور فریدون نجفی، نویسنده، تهیه‌کننده و کارگردان، فاطمه بحرانی، بازیگر بزرگسال، دانیال جعفری بازیگر نوجوان، آرین رضایی همکار نویسنده و نیوشا احمدی، بازیگر نوجوان در خانه جشنواره برگزار شد.

در ابتدای این نشست که با اجرای محدثه محمدی و محمدعلی برادران، مجریان نوجوان جشنواره همراه بود، فریدون نجفی کارگردان درباره «عروس چشمه» گفت: دلیل انتخاب شخصیت‌های نوجوان برای روایت قصه این بود که احساس می‌کنم هر حرف مهمی اگر از زبان کودکان و نوجوانان بیان شود، به دلیل صداقت جاری در آن، بیشتر به دل می‌نشیند.

وی افزود: پیام این فیلم تنها محدود به ایران نیست؛ چراکه تمام دنیا با مسئله خشکسالی درگیر است. همین موضوع باعث شد در طراحی قصه، یک آبادی را در نظر بگیرم که خود می‌تواند نمادی از جهان باشد. من تلاش کردم فیلم به‌گونه‌ای باشد که در ذهن مخاطبان نوجوان سؤال ایجاد کند.

نجفی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران نوجوان درباره واقعیت تلخ بحران آب و نیاز نوجوانان به امید گفت: تلاش کردم فیلمی را کارگردانی کنم که در عین داشتن لحن تراژیک، فضای امیدوارانه‌ای داشته باشد. این فیلم دارای مضامین اجتماعی است و با این حال مخاطب در میان تلخی‌ها با لحظات امیدوارکننده نیز مواجه می‌شود.

وی یادآور شد: برقراری تعادل میان لحن گزنده و فضای امیدوارانه، به نگاه و سلیقه فیلمساز بستگی دارد. دغدغه من این بود که نوجوانان خود را جای کاراکتر هومان بگذارند و ذهن آنها درگیر بحرانی شود که در فیلم مطرح شده است.

این فیلمساز با اشاره به سابقه فعالیت خود در سینمای کودک و نوجوان بیان کرد: حدود یک دهه است که مشغول تولید فیلم‌های کودک و نوجوان هستم و تلاش می‌کنم در فیلم‌هایم مسائل روز را بیان کنم. پیش از این معلم بوده‌ام و هنوز هم با بچه‌ها در ارتباط هستم. بنابراین عقیده دارم یک فیلم باید متناسب با نیاز این گروه سنی تولید شود.

وی خاطرنشان کرد: تلاش کردیم تا فیلمنامه را به شکلی طراحی کنیم که مخاطبان نوجوان را جذب کند و فیلم بتواند به‌عنوان سندی برای دهه‌های بعد نیز ماندگار شود.

نجفی درباره ارتباط «عروس چشمه» با آثار قبلی خود گفت: فیلم قبلی من «خاتی» درباره آتش‌سوزی در جنگل‌های زاگرس بود و اثری برای مخاطب بزرگسال محسوب می‌شد که هنوز اکران نشده است. وجه اشتراک این دو فیلم، توجه آنها به محیط‌زیست است، با این تفاوت که «عروس چشمه» در گونه کودک و نوجوان تولید شده است. در واقع ایده «عروس چشمه» در حین ساخت «خاتی» به ذهنم رسید و خشکسالی جنوب کشور باعث شد این ایده شکل بگیرد.

کارگردان «عروس چشمه» درباره وجه جامعه‌شناختی این اثر گفت: یکی از جنبه‌های فیلم که برای من اهمیت دارد، وجه جامعه‌شناختی و مردم‌نگارانه آن است. در دنیا از فیلم به‌عنوان سندی برای مباحث جامعه‌شناختی و قوم‌نگارانه استفاده می‌شود.

در ادامه دانیال جعفری، بازیگر نوجوان «عروس چشمه»، درباره ارتباط میان بازیگران نوجوان و بزرگسال گفت: زمانی که فیلم را در سالن و در کنار داوران نوجوان دیدم، این ارتباط برایم جذاب بود. همکاری با بازیگران بزرگسال برای بسیاری از بازیگران نوجوان سخت، دشوار و حتی ترسناک است. من همیشه تلاش کردم با بازیگران بزرگسال فیلم ارتباط برقرار کنم.

وی ادامه داد: الناز شاکردوست همراهی زیادی با بازیگران نوجوان داشت و به همین دلیل خیلی راحت می‌توانستیم در کنار او ایفای نقش کنیم.

سپس فاطمه بحرانی، بازیگر بزرگسال «عروس چشمه»، گفت: اولین بار بود که جلوی دوربین سینما قرار می‌گرفتم و پیش از این در فیلمی بازی نکرده بودم. با این حال، بچه‌ها را بسیار دوست داشتم و ارتباط زیادی با آنها برقرار کردم.

وی افزود: به‌خصوص ارتباط بسیار خوبی با دانیال جعفری داشتم و از هدایت فریدون نجفی نیز بهره بردم.

در ادامه این نشست نیوشا احمدی، بازیگر نوجوان «عروس چشمه»، بیان کرد: از فریدون نجفی تشکر می‌کنم که باعث شد اولین تجربه من در بازیگری رقم بخورد. از اینکه قرار بود در فیلم با بازیگر چهره‌ای همچون الناز شاکردوست هم‌بازی شوم، استرس داشتم، اما او بسیار همراه بود و ارتباط صمیمانه‌ای با او داشتم. همچنین از پدرم تشکر می‌کنم که در تمامی صحنه‌های فیلم در کنار من حضور داشتند.

سی‌وهشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان به دبیری حامد جعفری از ۱۱ تا ۱۶ مهرماه در اصفهان درحال برگزاری است.