به گزارش ایران سپید سی و سومین جشنواره ی بین المللی کودکان و نوجوانان, امسال برای نابینایان نسبت به سال های قبل, مهم شده؛ چون این امکان فراهم شده تا با تماشای فیلم های جشنواره ی امسال, جزو مخاطبان رسمی این فستیوال بین المللی شوند.
جشنواره ی بین المللی فیلم کودک و نوجوان, امسال با همکاری گروه سوینا, اقدام به دسترسی پذیر کردن دو فیلم سینمایی «شماره ۲۹» و «خداحافظ سینما» برای نابینایان کرده؛ ضمن اینکه با استفاده از کارشناسان, این دو فیلم برای ناشنوایان هم دسترسی پذیر شده است.
به همین بهانه, با علی رضا تابش, دبیر سی و سومین جشنواره ی بین المللی فیلم و کودک و نوجوان گفت و گو کردیم. تابش در این گفت و گو, ضمن توضیح درباره ی رویکرد جشنواره ی امسال نسبت به معلولان, جزئیات اقدام امسال دبیرخانه ی جشنواره در خصوص امر دسترسی پذیری دو فیلم از فیلم های جشنواره را تشریح کرد: سی و سومین جشنواره ی بین المللی فیلم کودک و نوجوان امسال به علت شیوع ویروس کوید ۱۹ که تمام جوامع را درگیر کرده, به صورت برخط برگزار می شود. اساساً برگزاری یک رویداد با شرایط جدید, مشکلات و سختی های خاص خود در زمینه های فنی و محتوایی را دارد. با این حال امسال در کنار نمایش فیلم های جشنواره که حدود ۱۰۷ فیلم است و در ۳۹ باکس و از طریق سامانه های نمایش فیلم نماوا, فیلیمو و تیوا به مدت ۶ روز در دسترس مخاطبان, بویژه کودکان و نوجوانان قرار می گیرد, دو فیلم سینمایی را برای مخاطبان نابینا و ناشنوا دسترسی پذیر کردیم. اهمیت این موضوع, فراگیر بودن نمایش این فیلم هاست. به این معنی که عزیزان نابینا و ناشنوا در کنار دیگر مخاطبان, به صورت برخط و از طریق سامانه های نماوا, فیلیمو و تیوا این فیلم ها را تماشا می کنند.»
تابش در خصوص زمانبندی نمایش فیلم های دسترسی پذیر شده برای نابینایان و ناشنوایان در سامانه های نمایش فیلم اظهار داشت: «فیلم شماره ۲۹ ویژه نابینایان روز های پنجشنبه ۱ آبان در تیوا, چهارشنبه ۳۰ مهر در فیلیمو, جمعه ۲ آبان در نماوا نمایش داده می شود. همین فیلم ویژه ی ناشنوایان روز یکشنبه ۲۷ مهر در تیوا نمایش داده شد و روز های سه شنبه ۲۹ مهر در فیلیمو و جمعه ۲ آبان در نماوا نمایش داده می شود.
فیلم خداحافظ سینما ویژه ی نابینایان روز یکشنبه ۲۷ مهر در تیوا نمایش داده شد و روز های چهارشنبه ۳۰ مهر و جمعه ۲ آبان هم به ترتیب در فیلیمو و نماوا نمایش داده می شود.
همین فیلم ویژه ی ناشنوایان روز های چهارشنبه ۳۰ مهر در تیوا, پنجشنبه ۱ آبان در نماوا و جمعه ۲ آبان در فیلیمو نمایش داده می شود.»
دبیر سی و سومین جشنواره ی بین المللی فیلم کودک و نوجوان, اندیشه ی توجه به معلولان در این جشنواره را مربوط به سال گذشته می داند: «اساساً اندیشه ی توجه به معلولان و فعالیت در زمینه ی فراهم سازی فرصت استفاده ی این گروه از شهروندان از آثار جشنواره ی فیلم کودک و نوجوان, به دوره ی قبل جشنواره برمی گردد؛ دوره ای که کوید ۱۹ نبود و ما سال گذشته در اصفهان, شاهد حضور ۱۶۰۰ شهروند معلول از گروه های معلولیتی جسمی-حرکتی, ناشنوا, نابینا, معلولان ذهنی و اوتیستیک در سینما هایی بودیم که فیلم های جشنواره را نمایش می دادند. طبعاً ارائه ی خدمات به این شهروندان متفاوت بود. من و همکارانم خیلی خوشحالیم که سال گذشته و امسال به شهروندان معلول خدماتی هرچند کم ارائه می دهیم؛ چون در آغاز راهیم و می دانیم که معلولان عزیز, ظرفیت های عظیم هنری دارند و متأسفانه ما به این ظرفیت ها کمتر توجه کرده ایم.»
تابش در خصوص انتخاب فیلم های «شماره ی ۲۹» و «خداحافظ سینما» ویژه نمایش برای نابینایان و ناشنوایان اظهار داشت: «ما با کارشناسان این حوزه فیلم ها را دیدیم و نکاتی که باید در امر دسترسی پذیری مد نظر قرار بگیرد, جمع بندی کردیم. ما باید از فیلم هایی که به صورت برخط و مجازی عرضه می شوند, انتخاب فیلم می کردیم و خود این, یعنی محدودیت؛ یعنی ما با تعداد محدود فیلم مواجه هستیم. معنی مخالف این موضوع این است که اگر ما تعداد بیشتری برای انتخاب داشتیم, قطعاً گزینش ما به نوع دیگری می شد. به هر حال دوستان و همکاران هنرمند من شبانه روز تلاش کردند تا محتوا های این فیلم ها را آماده کنند. این اقدام به منظور ارج گذاری به مخاطبان و کودکان و نوجوانان نابینا و ناشنوا و مشارکت بیشتر این عزیزان در جشنواره صورت گرفت. این فیلم ها به صورت اختصاصی و در زمانبندی معین برای این عزیزان نمایش داده می شود. طبعاً در امر نمایش فیلم برای ناشنوایان به موضوع استفاده از زبان اشاره و بعضاً زیر نویس توجه کردیم. در خصوص انتخاب فیلم, سعی کردیم فیلم هایی را انتخاب کنیم که تعداد زیاد کاراکتر نداشته باشند تا مخصوصاً نابینایان به آسانی در جریان روایت فیلم قرار بگیرند.»
دبیر سی و سومین جشنواره ی فیلم کودک و نوجوان در خصوص بهره مندی از ظرفیت هایی که امکان توضیح دار کردن فیلم ها را دارند و همچنین اقدامات جانبی جشنواره برای نابینایان و ناشنوایان اظهار داشت: «امسال با همکاری گروه سوینا و خانم گلاره عباسی, فیلم ها برای نابینایان توضیح دار شد. همچنین ما نماهنگی با روایتگری کودکانه ویژه ی روز جهانی عصای سفید تولید کردیم که در شبکه های اجتماعی منتشر شد. ضمن اینکه اخبار جشنواره را در قالب گزارش های خبری, با زبان اشاره برای ناشنوایان تولید می کنیم که در طول ایام برگزاری جشنواره, این عزیزان می توانند از این گزارش ها بهره مند شوند.»
سی و سومین جشنواره ی فیلم کودک و نوجوان از ۲۷ مهر تا ۲ آبان به دبیری علی رضا تابش به صورت مجازی برگزار می شود.