هر جا که نیاز به حمایت از فیلمسازان و سینمای کودک و نوجوان باشد اعلام آمادگی میکنم و امیدوارم تعامل بین ما به عنوان نماینده مجلس و سینماگران در هر حوزهای علیالخصوص سینمای کودک آنقدر بالا رود تا ما به سهم خودمان بتوانیم در رشد و اعتلای این حوزه سینمایی بسیار مهم گام برداریم.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، این روزها با نزدیک شدن به روزهای برگزاری سی و دومین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان، بحث درباره سینمای کودک و لزوم توجه بیشتر به آن داغتر شده است. برخی معتقدند سینماگران این حوزه باید دغدغهمندتر عمل کنند و عدهای دیگر نیز بر این باورند حمایت از فیلمسازان این حوزه باید بیش از اینها باشد تا آنها انگیزه ادامه کار در این زمینه را داشته باشند.
پروانه سلحشوری، یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس، به بهانه برگزاری سی و دومین دوره جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان در گفتگو با خبرآنلاین به نکاتی درباره سینمای کودک و جشنواره پرداخته که در ادامه میخوانید.
سلحشوری در ابتدای صحبتهایش درباره لزوم ساخته شدن آثار مخاطب پسند در حوزه سینمای کودک و نوجوان، برای جلب توجه مخاطب بیشتر گفت: زمانی که من نماینده مجلس شدم، در همان جلسات اولیه که در کمیسیون فرهنگی با سینماگران و مسئولین این حوزه داشتیم اعلام کردیم سینمای کودک و نوجوان نیازمند توجه است و اولین درخواستی که من از دوستان داشتم توجه به سینمای کودک و بخصوص نوجوان بود. به نظر من بحث کودکان، به خصوص نوجوانان، از آنجاییکه در سنی هستند که هویتشان شکل میگیرد مقوله بسیار مهمی است. سینمای کودک و نوجوان نیز سینمایی بسیار ارزشمندی است که باید بیشتر از اینها مورد توجه و حمایت قرار بگیرد.
او با اشاره به ساخته شدن فیلمهای خاطرهانگیز در دهه شصت ادامه داد: جوانانی که الان حدود ۲۸ تا ۳۲ سال سن دارند فیلمها و سرالاهای خوبی را از دوران کودکیشان به خاطر میآورند و حس نوستالژیکی نسبت به آثاری که در دوران کودکیشان میدیدند دارند. برای مثال «کلاه قرمزی» «آقای حکایتی» یا «قصههای مجید» که از تلویزیون پخش میشد یا فیلمهای سینمایی آن دوران آثاری بودند که همچنان در ذهن مخاطبانشان باقی ماندهاند. به عقیده من این آثار به گونهای بودند که بچهها با آنها حس همذاتپنداری میکردند و با آن برنامهها بزرگ میشدند. آثار آن دوران که بسیار هم مورد توجه قرار میگرفتند به بچهها پیامهای زندگی می دادند، در عین حال سرگرمیهای بسیار زیبایی هم به شمار میآمدند. اما حالا اوضاع به گونه دیگری پیش میرود نمی دانم چون من خودم نوجوان و کودک ندارم این احساس را دارم یا واقعا اثر قابل توجهی در این حوزه ساخته نمیشود.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درباره ویژگیهای آثاری که برای کودکان و نوجوانان ساخته میشود بیان کرد: آثاری که در حوزه کودک و نوجوان ساخته میشوند علاوه بر اینکه باید ویژگی سرگرم کنندگی داشته باشند باید به گونهای طراحی و ساخته شوند که بار آموزشی نیز برای این طیف سنی به همراه داشته باشد. من معتقدم اگر فیلمهای خوبی در این حوزه ساخته شود والدین هم میتوانند در کنار فرزندانشان با لذت به تماشای یک اثر سینمایی بنشیند.
او در ادامه صحبتهایش اضافه کرد: متاسفانه سینمای ما از آن بار معنایی که باید داشته باشد فاصله گرفته و این اتفاق نه تنها در حوزه سینمای کودک، که در حوزه سینمای بزرگسال هم افتاده است. در فیلمهایی که در گونه طنز و کمدی و برای بزرگسالان ساخته میشوند هم هجو وجود دارد. به همین دلیل مخاطبی که به دنبال معنا میگردد را از خودش زده میکند. متاسفانه این ژانر سینمایی (طنز) رو به رشد نیست و مخاطبان آگاه را راضی نمیکند.
سلحشوری با بیان اینکه در برخی فیلمها مسائل و مشکلات کودکان و نوجوانان به خوبی به تصویر کشیده میشود گفت: سال گذشته من فیلم «هندی و هرمز» به کارگردانی عباس امینی را دیدم که فیلم بسیار خوبی بود، گرچه این اثر شاید بهطور مشخص برای طیف سنی کودک و نوجوان ساخته نشده بود اما شرح قصه کودکان و نوجوانان آسیب دیده بود و به خوبی نیز مسائل مربوط به این گروه سنی را به تصویر کشیده بود. فیلم «نفس» نرگس آبیار هم با وجود این که در حوزه سینمای کودک و نوجوان ساخته نشده بود اما قصه زندگی یک کودک و فراز و نشیبهای زندگی او را به خوبی به نمایش میگذاشت. بنابراین به نظرم میتوان با کمی دغدغهمندی شاهد ساخت آثاری تاثیرگذار و بهیادماندنی در سینمای کودک و نوجوان بود.
او با اشاره به پتانسیلی که در سینماگران برای ساخت آثاری قابل توجه در زمینه سینمای کودک وجود دارد اظهار داشت: علاقه من به حوزه سینما و سینمای کودک حتی پیش از نماینده شدنم در مجلس بوده و من فکر میکنم این حوزه جذابیتهایی دارد که افراد زیادی را درگیر خودش میکند. به نظر میرسد سینماگران جوان ما و فیلمسازانی که در قالب مستند فیلم میسازند در سالهای اخیر روی پای خودشان ایستادند و به طور مستقل کار میکنند البته آنهایی که بودجههای کلان میگیرند را نمی دانم اما حرکتهایی در راستای رشد سینما شروع از سوی دوستان جوان سینماگر آغاز شده و تغییراتی در حوزه سینمای کودک و نوجوان نیز قابل مشاهده است. من معتقدم این پتانسیل در سینمای ما وجود دارد ولی شاید ترس از فروش در گیشه، نبود بودجههای مناسب و بیشتر از همه عدم وجود ایده های نو و بکر در این حوزه، باعث فاصله گرفتن فیلمسازان از سینمای کودک شده است.
این نماینده مجلس افزود: من همیشه گفتهام که سینماگران ما نیاز به حمایت دارند، این حمایت نیز باید از جانب دولت و بعد وزارت ارشاد و سپس سازمان سینمایی صورت بگیرد. البته از نقش و سهم ما مجلسیها هم نمی توان گذشت. من یادم میآید در همان جلسهای که با دوستان سینماگر داشتیم مسئلهای که من بر روی آن تأکید داشتم بحث سینمای کودک و نوجوان بود. البته این نکته را هم باید بگویم که اگر ساخت اثری حالت دستوری و فرمایشی داشته باشد قطعاً نتیجه آن به دل نمینشیند و در جذب مخاطب هم جواب نمیدهد. هنرمند باید حرفی را بزنند که از دلش برمیآید، پیام و مفهومی را برساند که به آن اعتقاد داشته باشد که قطعا اگر اینگونه باشد، حرفش به دل هم مینشیند.
سلحشوری در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: هر جا که نیاز به حمایت از فیلمسازان و سینمای کودک و نوجوان باشد اعلام آمادگی می کنم و امیدوارم تعامل بین ما به عنوان نماینده مجلس و سینماگران در هر حوزهای علیالخصوص سینمای کودک آنقدر بالا رود تا ما به سهم خودمان بتوانیم در رشد و اعتلای این حوزه سینمایی بسیار مهم گام برداریم.
او در ادامه درباره چگونگی تعامل میان سینماگران و اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس بیان کرد: برگزاری جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان اتفاق مثبت و تاثیرگذاری است، اما در سالهای اخیر که من در مجلس حضور داشتم، پیش نیامده که سینماگران و برگزارکنندگان جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس دعوت کنند تا در جشنواره حضور داشته باشند و به تماشای آثار حاضر در این رویداد یا حتی پای درد و دل سینماگران بنشینند. بهنظرم این حداقل انتظاری است که ما میتوانیم از سینماگران داشته باشیم تا نتیجه تعاملات ما با آنها به نفع سینمای کودک باشد. من از همینجا اعلام آمادگی می کنم که اگر چنین دعوتی از جانب سینماگران و مسئولین جشنواره صورت بگیرد به دلیل علاقه و دغدغهای که نسبت به سینمای کودک و نوجوان دارم حتما آن را قبول میکنم.
این نماینده اضافه کرد: انتظارات و توقعات را باید سینماگران شنید تا بتوان در راستای عملی شدن آنها قدم برداشت. برای مثال در بحث بودجه ما اگر بدانیم مشکلی وجود دارد حتما توجه خاصی را به این بخش اختصاص خواهیم داد. اساساً یک رابطه خوب و برنامهریزی شده که بتواند پیشرفت به همراه داشته باشد با تعامل میان دولت، مجلس و نهادهای مدنی مرتبط یا اشخاصی که خودشان مجری هستند مثل خود فیلمسازان اتفاق میافتد. در یک حلقه و جلسه مشترک وقتی حرفها و انتظارات شنیده شوند مسیر در راستای رسیدن به اهداف تا جای ممکن هموار خواهد شد.
سلحشوری در پایان با بیان اینکه نمایندگان مجلس نقش تسهیلگر را دارند، یادآور شد: اگر انتظارات و توقعات در هر قشر و صنفی به گوش ما برسد حتما همه تلاشممان را خواهیم کرد تا حل شدن مشکل نقش داشته باشیم. برای مثال ما خودمان به مسئله اکران چند فیلمی که اجازه اکران نداشتند ورود کردیم و در نهایت مشکل تعدادی از آنها رفع شد. شاید برخی از نمایندگان در مجلس قبلی این دغدغهها را در زمینه فرهنگ و هنر نداشتند اما ما این دغدغه را داریم و من امیدوارم در همین مدت زمان باقی مانده از زمان نمایندگی ما در مجلس اگر کمکی لازم است را بتوانیم انجام دهیم.